Jabłka są niesamowite. Są smaczne i dostarczają mnóstwo pomocnych składników odżywczych, które mogą pomóc Ci uregulować apetyt, uniknąć chorób, a nawet poprawić mięśni. Niezależnie od tego, czy jesteś już miłośnikiem jabłek, czy też kimś, kto potrzebuje więcej powodów, aby zwiększyć spożycie owoców, oto powody, dla których powinieneś jeść więcej jabłek.
Niesamowite korzyści z jedzenia jabłek
Jabłka wspomagają kontrolę apetytu
Jabłka mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Typowa porcja zawiera 6 gramów – prawie jedną czwartą zalecanej dziennej wartości. Dieta bogata w błonnik może pomóc znormalizować wypróżnienia, obniżyć poziom cholesterolu, kontrolować poziom cukru we krwi, utrzymać zdrowie jelit i pomóc w osiągnięciu zdrowej wagi. Błonnik wydaje się zmniejszać ryzyko chorób serca, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych.
Jednym z najbardziej interesujących efektów błonnika jest spowolnienie trawienia, co pomaga poczuć się pełniejszym dłużej po jedzeniu. Może to być ogromna korzyść dla osób, które chcą zmniejszyć kalorie i schudnąć – lub dla każdego, kto szuka popołudniowej przekąski, aby zatrzymać je do kolacji!
Jabłka obniżają zły cholesterol
Badania wykazały, że spożywanie jednego jabłka dziennie przez cztery tygodnie znacznie zmniejszyło poziom utlenionej LDL, rodzaju cholesterolu, który częściej sprzyja zapaleniu niż nieutleniony LDL. Kiedy LDL ulega utlenieniu, przyjmuje postać, która rozpoczyna miażdżycę tętnic lub stwardnienie tętnic. Stwardniałe tętnice mogą prowadzić do różnych stanów, w tym zakrzepów krwi, zawału serca i udaru mózgu.
Jabłka pomagają odeprzeć raka
Błonnik pokarmowy obniża ryzyko raka jelita grubego, a witamina C – której jabłko dostarcza około 18 procent Twojej codziennej wartości – „prawdopodobnie” zmniejsza ryzyko raka przełyku. Według badań owoce „prawdopodobnie” zmniejszają ryzyko raka płuc, żołądka, jamy ustnej, gardła, krtani i przełyku.
Jabłka wyostrzają pamięć
Jabłka i sok jabłkowy mogą pomóc zachować pamięć w miarę starzenia się. Spożycie soku jabłkowego zwiększa poziom acetlycholiny, która jest niezbędnym neuroprzekaźnikiem. Neuroprzekaźniki to substancje chemiczne uwalniane przez komórki nerwowe w celu przekazywania wiadomości do innych komórek nerwowych. Ze względu na wielkość porcji świeże jabłka zawierają jedne z najwyższych poziomów kwercetyny w porównaniu z innymi owocami i warzywami i mogą być jednymi z najlepszych wyborów żywieniowych do walki z chorobą Alzheimera.
Jabłka mogą wzmocnić układ odpornościowy
Kwercetyna, przeciwutleniacz w jabłkach, który pomaga chronić mózg, może również wzmacniać układ odpornościowy. Kwercetyna wykazuje imponujące właściwości zwalczające alergie w badaniach laboratoryjnych. Na tej podstawie badacze uważają, że kwercetyna może pomóc zmniejszyć objawy alergii, w tym katar, łzawienie oczu, pokrzywkę i obrzęk twarzy i warg.
Jabłka zwiększają energię
Jabłka są doskonałym źródłem prostych węglowodanów, które można szybko zamienić w energię. Dlatego jabłka stanowią doskonały wybór na popołudniową lub przed treningową przekąskę. Wysoka zawartość błonnika owocowego pozwala poczuć się sytym bez obrzęku, co jest dokładnie tym, czego chcesz od przekąski, gdy jesteś poza domem. Połącz jabłka ze zdrowym źródłem tłuszczu – takim jak pistacje lub masło orzechowe, aby uzyskać doładowaną przekąskę, która zapewni ci siłę przez długi czas.